Szarvasgombás burgonyapüré
1 kg burgonya
tengeri só
200 ml cukormentes
100 ml
2 szál
1
25 g vaj, darabokra vágva
1 albai fehér
meghámozva és negyedekre vágva
frissen őrölt fekete bors
Hulala habalap (vagy zsíros tejszín)
zsíros tej
kakukkfű
babérlevél
vagy öntetnyi szarvasgombás olaj
szarvasgomba (elhagyható)
Ekészítése
Ekészítése
- A burgonyat sós hidegvízbe tesszük, felforraljuk, és 15-20 perc alatt puhára főzzük.
- Közben a tejszínt és a tejet is lábasban felforrósítjuk a kakukkfűvel és a babérlevéllel, és pár percig kis lángon gyöngyöztetjük A lábast levesszük a tűzről, pár percig hagyjuk az ízeket összeérni.
- Amint a burgonya megfőtt, leszűrjük, majd visszatesszük a lábasba. Kis lángon 1-2 percet melegítjük, hogy kissé kiszáradjon. Tiszta lábasban burgonyanyomóval simára törjük.
- A tejes habalapot átszűrjük, a fűszernövényeket kidobjuk. A burgonyát nagyon kis lángra tesszük és fokozatosan hozzákeverjük a tejes habalapot míg selymes, krémes pürét nem kapunk. Miután hozzákevertük az összes habalapot, annyira folyós legyen, hogy lecsöppenjen a kanálról.
- A pürét előmelegített tálalóedénybe kanalazzuk, megszórjuk vajkockákkal, vagy meglocsoljuk szarvasgombás olajjal ( amennyiben nem használunk friss szarvasgombát). Végül a tetejére szarvasgombát reszelünk, megszórjuk csipetnyi sóval és borssal. Forrón tálaljuk.