Serpenyőben sült tengeri sügér thai citromfűveloutéval
4 tengeri sügér filé
pár diónyi
diónyi
2 nagy salottahagyma
200 ml
500 ml
1 thai citromfű
200 ml
darabonként kb. 175 g
olívaolaj
tengeri só, frissen őrölt fekete bors
vaj
Thai citromfűveloute
vaj
megtisztítva és finomra vágva
száraz fehérbor vagy vermut
hal- vagy csirkealaplé
megtisztítva, durvára vágva
Hulala főzőkrém
Ekészítése
Ekészítése
- Először elkészítjük a citromfűveloutet. A vajat széles lábasban felolvasztjuk. Hozzáadjuk a salottát és kis lángon, 5-10 perc alatt puhára pároljuk ( színt ne kapjon). Aláöntjük a bort vagy a vermutot és addig forraljuk, míg harmadára nem sűrűsödik.
- Hozzáadjuk az alaplét és a citromfüvet és újra felforraljuk. A felére sűrítjük és hozzáöntjük a főzőkrémet. Gyöngyöző forralással főzzük, míg híg tejszín állagúra nem sűrűsödik.Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk majd finom szitán át tálba vagy kancsóba szűrjük. ( A veloutet előre, akár 2 nappal korábban is elkészíthetjük, lehűtjük és felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk).
- Ellenőrizzük nem maradt-e a halfilékben kisebb szálka, ezeket halcsipesszel vagy fogóval eltávolítjuk. A filék bőrös felét szabályos közönként, éles kés hegyével vékonyan beirdaljuk. Széles teflon serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk. A halfiléket mindkét oldalukon sózzuk-borsozzuk, majd a forró olajba tesszük, bőrös oldalukkal lefelé. ( A halat elkészíthetjük 2 adagban is, a serpenyő méretétől függően)
- A filéket 2-3 percig sütjük (közben nem mozgatjuk a szeleteket). 1 perc elteltével a serpenyőbe dobunk néhány diónyi vajat és a vajas olajjal többször meglocsoljuk a halfiléket. Mikor a hal már majdnem teljesen kifehéredett és a bőre ropogósra sült, megfordítjuk és a másik oldalán is sütjük kb. 30 másodpercig, miközben a vajjal locsolgatjuk.
- A veloutet előmelegített tányérokba merjük és ráfektetjük a halfiléket, bőrös oldalukkal felfelé. Azonnal tálaljuk.